miercuri, 26 decembrie 2012

SPECTACOL DE CRACIUN

Duminica, 23 decembrie, elevii Scolii Berchisesti au incantat din nou comunitatea locala si pe toti cei prezenti cu un spectacol deosebit, pregatit cu grija si responsabilitate si coordonat de dna director prof. Rachila Varvaroi.
Spectacolul a avut loc pe scena Caminului cultural din localitate, pus la dispozitia noastra de dna primar, care sustine toate initiativele artistice ale scolii. Copiii au sustinut un recital de colinde, indrumati de coordonatorul educativ al scolii, inst. Oana Tarnovan, colinde care au adus spiritul Nasterii Domnului in sufletul tuturor celor prezenti la eveniment. Apoi, pentru ca Anul Nou este aproape, a urmat prezentarea datinilor si obiceiurilor specifice acestui moment, prezentare coordonata de prof. Coca Ionut. In final, un grup de elevi de nivel gimnazial a pus in scena o piesa de teatru creata si regizata de prof. Constantin Gogan, abordand tema Craciunului in maniera ecologica.
Nu s-au lasat mai prejos nici prescolarii grupei mici de la SCOALA Nr.2 BERCHISESTI-SPINARIE, si  elevii clasei aIV-a,copii de etnie roma, care  au pregatit un program artistic traditional dedicat "Nasterii Domnului", incantand publicul cu momente artistice demne de aplauze. Si cu totii le-au primit... .
De pregatirea copiilor pentru acest moment s-au ocupat cadrele didactice: inv. Popovici Cristina si ed.Horga-Bulgariu Elena-Gina.






vineri, 21 decembrie 2012

IN ASTEPTAREA LUI MOS CRACIUN


     Ultima zi de scoala a fost pentru elevii nostri prilej de sarbatoare. Cu totii au venit in intampinarea sarbatorilor de iarna cu programe artistice atent pregatite, in care fiecare dintre ei a demonstrat ca merita atentia Mosului si respectul nostru, al tuturor.







       Cei prezenti au avut prilejul sa admire aptitudinile artistice ale micilor scolari, care, indrumati de doamnele si domnii invatatori,  s-au straduit sa aduca in prim plan obiceiuri specifice meleagurilor berchisestene, obiceiuri care, prin contributia lor, vor reusi sa se pastreze de-a lungul timpului.

miercuri, 19 decembrie 2012

NOAPTEA SFÂNTULUI ANDREI



              În  29 noiembrie 2012, elevii clasei a V-a B împreună cu diriginta clasei prof. Doroftei Elena Anghelina au avut  invitaţi elevii şi profesorii Şcolii Gimnaziale Berchişeşti, la activitatea „Noaptea Sfântului Andrei”. Invitaţii au adus ca dar de casă nouă (ne-am mutat în noua clasă la începutul anului şcolar) un căţel de usturoi de pe la noi.

            Participanţii au aflat multe lucruri noi despre obiceiurile şi tradiţiile din noaptea premergătoare zilei de Sf. Andrei din scenetele („Păzitul usturoiului”, „Bocetul Andreiului”, „Turta lui Andrei”) prezentate de elevii clasei a V-a B care au fost  îmbrăcaţi în frumoase costume naţionale.

            Activitatea a avut drept scop înţelegerea de către elevi a importanţei cunoaşterii şi păstrării obiceiurilor şi tradiţiilor strămoşeşti. Obiceiurile şi tradiţiile din noaptea Sf. Andrei ne demonstrează că strămoşii noştri precreştini au fost geto-dacii. Ei sărbătoreau după calendarul dacic pe zeul Lup. Creştinarea poporului locuitor pe aceste meleaguri a fost făcută de Sf. Andrei şi din această cauză i se mai spune acestuia şi Sfântul Lupilor. Sărbătoarea creştină a Sfântului Apostol Andrei se suprapune pe vechea sărbătoare precreştină.

            Din filmuleţul prezentat invitaţii au aflat multe lucruri despre Sf. Andrei şi importanţa acestuia pentru poporul român.

            Şi cum ziua de 1 Decembrie nu era departe organizatorii le-au amintit invitaţilor importanţa acestei zile.

Prof. Elena-Anghelina Doroftei